Relatietherapie? Relatiecoach en relatietherapeut te ’s Hertogenbosch

“Het huwelijk is inderdaad een harde realiteit, maar het is het meest cruciale experiment van het leven. Ik hoop dat u de drukkende noodzakelijkheden van het noodlot leert verdragen, in plaats van dat u er tegen vecht”

[C.G. Jung Briefe 1, 222]

In het ontmoeten van twee mensen speelt op een diepere laag een bijzonder fenomeen: het mannelijke en het vrouwelijke zoekt elkaar op. Dat staat los van wat er 10 centimeter onder je navel zit. In muziek, kunst, architectuur en films is vormgegeven wat er zich thuis op de bank afspeelt. Harmonie en spanning tegelijkertijd. De harmonie en die spanning zeggen iets over wat er zich tussen jou en je partner afspeelt en (dus) ook binnen jezelf. Zo snel dat je wellicht bij elkaar gekomen bent, zo sluipend heeft het proces van verrek zich voltrokken. Relatietherapie zien als een mogelijkheid om als stelletje weer bij elkaar te komen is naïef te noemen. Relatietherapie is eigenlijk het herstellen van de relatie met jezelf om van daaruit weer (opnieuw) bij elkaar te komen. (Of niet!). Want wie wil nou weer, dat het wordt zoals vroeger? (Omdat het zo goed was?)

Wanneer een relatiecoach/therapeut?

Het fenomeen van aantrekken en samenkomen van het mannelijke en het vrouwelijke wordt ook wel ‘het heilige huwelijk’ genoemd. Het hemelse en het aardse komt samen. We voelen ons van binnen een beetje gebroken en hebben de ander nodig om onszelf op een diepere laag weer heel te voelen. Dat heel worden besteden we uit in de relatie. Aan de ene kant “Als jij nou hard werkt, dan zorg ik wel voor de kinderen” en aan de andere kant “Laat mij nou maar het financiële stuk als last dragen, dan ben jij in ieder geval thuis het kompas”. En met dat diepere verborgen contract onder een relatie tref je jezelf op een moment op een plek aan, waar je jezelf hoort zeggen: “Ik ben mijzelf kwijt geraakt, ik ben op, je bent er niet voor mij, je begrijpt mij niet meer, ik wil dat het hier stopt”. Samen ben je de capaciteit verloren om voor jezelf te zorgen en dan ligt het verwijt op de loer. De verlangens worden ingewisseld voor verwijten en dan vertrekt de liefde. Lange gesprekken met veel tranen in de avonden en nachten helpen dan ook niet meer.

Een goede Relatiecoach/therapeut?

Heb je allebei het verlangen om met elkaar verder te gaan, of ben je er samen uit om niet verder te gaan en zoek je een manier om daar inhoud en vorm aan te geven? Dan kan relatietherapie dienend zijn voor jou/ jullie. Zoals je leest, is relatietherapie er niet op gericht jou en je partner met tape vast te plakken. Relatietherapie gaat er over jou te begeleiden in het aankijken en beetpakken van dat ene stuk van jezelf waar jij van wegkijkt.

Werkwijze relatietherapie

In relatietherapie zoeken we samen naar de invloeden van vroeger en hoe dat doorwerkt in je eigen relatie. Hoe was het mannelijke (duidelijke, sturende, gevende) en het vrouwelijke (verzorgend, ontvangend, de ruimte) verdeeld en wat neem je in je huidige relatie daar van mee? Hoe kijk jij naar wat er tussen je ouders speelde, welke plek had jij, hoe was daar passie, genegenheid? Wie zorgde daar voor wie en/of voor zichzelf (of niet). Door deze andere kijk op jezelf en de ander, ervaar je vanzelf ook een ontwikkeling in de manier waarop je met elkaar omgaat. In relatietherapie kijken we naar jouw eigen aandeel in wat er tussen jullie speelt en hoe je weer een balans kunt brengen in je eigen binnen- en buitenwereld en dus tussen elkaar. Je krijgt tussentijdse opdrachten voor jezelf en met elkaar om ‘tussen de soep en de aardappels door’ samen te ervaren hoe gebeurt wat er gebeurt en hoe je daar over en weer op reageert.

Resultaat relatietherapie

De aanpak is gericht op twee individuen en ‘een samen’ er tussen. Door stil te staan bij het aandeel van elk van jullie, is de opbrengst van deze relatietherapie op je eigen stoel maximaal. Vaak vinden partners elkaar weer opnieuw en soms lukt het gewoon niet meer. Een wondermiddel bestaat niet, laat je verwonderen door jezelf en je partner.

Maak je de stap naar mij als Relatiecoach/therapeut?

Jij bent/ Jullie zijn welkom. Wanneer je denkt dan een derde paar ogen en een hart kan helpen op momenten dat de liefde en de gesprekken stilvallen neem dan contact op. De enige garantie die ik kan geven is een open hart, zonder oordeel dat getuige is van wat er is.