Over mij, Joost Sliphorst (1962), MSc.

Coach en Jungiaans Analytisch therapeut

De grens verkennen, contact maken, aanpakken en doorgaan, zijn de woorden die terugkeren in mijn leven.

Ik ben een leven lang geïntrigeerd door het woord grens. Wat is er aan de ene en aan de andere kant? Waar splitst iets zich, soms onomkeerbaar. Waar verbindt de grens twee helften tot een eenheid. Hoe komen mensen weer tot daadkracht om hun eigen grenzen aan te kijken en hun heelheid weer te herstellen ?

Ik ben geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch. Het Katholieke, Bourgondische en vooral gastvrije zuiden. “Doe maar gewoon”. Dat heeft mij in de basis gevormd.

Thuis draaide het om bidden, werken en muziek. Het religieuze heeft mij samen met de muziek gevormd in het kunnen vertoeven in de stilte, genietend van muziek en een goed boek. Mijn trompet in de woonkamer tussen mijn boeken zijn stille getuigen van die tijd. Aan de andere kant samen met dierbaren en een goed glas wijn een goed gesprek. De vroege dood van mijn vader heeft mij al vroeg geleerd dat het leven niet maakbaar is.

Werken heeft geleid tot een 16 jarige ‘corporate carrière’ in binnen- en buitenland. De wereld waar verandering de regelmaat is. Ik heb voor mijzelf in die wereld een plek kunnen vinden die heeft gemaakt dat ik nog steeds graag als teamcoach opereer in de zakelijke wereld.

coach-trainer-arnhem-joost-sliphorst

Sinds 2000 zelfstandig, in 2005 een inzicht

“Mijn ziel, waar ben je? Hoor je mij? Ik spreek, ik roep je, – ben je daar?Ik ben teruggekomen, hier ben ik weer.  [C.G. Jung Red Book]

Bovenstaande tekst raakt mij elke keer weer en is een gids in mijn dagelijkse leven. Het genoemde inzicht heeft mij gebracht op een reis. Mijn eigen ‘Hero’s Journey’ (Joseph Campbell). Inmiddels leerling in, en genieter van, het leven.

Sinds het inzicht in 2005 heb ik opleidingen gevolgd binnen de filosofische en psychologisch traditie van Carl Gustav Jung (1875-1961). Op mijn reis heb ik mijzelf laten meenemen in de stromingen van Wilhelm Reich, Eric Berne, Bert Hellinger, Stanislav Grof, Ken Wilber, James Hillman en Harry Rump.

Dit alles heeft geleid tot een Master scriptie aan het Jungiaans Instituut met de titel “Grens als gids in het individuatie proces”.

Sinds 2008 begeleid ik individuen, stellen, teams op een diepere laag in de vorm van (team) coaching en (relatie) therapie. Wat ik ten diepste doe? Met hart en ziel kijken, luisteren, voelen en ervaren. Er wordt al zo hard gewerkt; waar is het hart?

“In de klankkast van getuigenis krijgen woorden een andere betekenis”

Ik ben getuige met mijzelf als mijn eigen instrument. Ik ben klankgast die mensen als een gids begeleidt langs alle grenzen die te onderzoeken zijn. Samen met de ogen en oren van het hart kijken alsof we op een bergtop staan en dan “kijk eens” en dan vervuld raken.

Ik heb twee dochters (2001, 2003) die steeds meer hun eigen weg naar buiten aan het gaan zijn. Daarnaast maak ik graag tijd voor studeren, lezen, muziek en fietsen in de Franse en Italiaanse bergen op mijn racefiets.

Voel je welkom.

Hoe werk ik?

Mijzelf als instrument
Mijn opleidingen op het gebied van coaching en begeleiding heb ik sinds 2006 in zowel de V.S. (Newfield Network Ontological Coaching en Grof Transpersonal Psychology) als Nederland gevolgd: Phoenix Opleidingen in Utrecht: Relatietherapie, familie-opstellingen, Reich’s karakterstructuren, Transactionele Analyse en Systemisch werken. De opleiding “Jungiaans Analytische Therapie” heb ik in juni 2021 met een Master afgerond bij het Junigaans Instituut in Nijmegen. Deze opleiding stelt mij in staat om als Analytisch Therapeut mijn werken met cliënten te verbreden en verdiepen.

Ik ben verbonden aan Insights Benelux en Licenced Practitioner Insights Discovery en Insights Deeper Discovery en verzorg regelmatig Masterclasses voor practitioners.

Mijn opleidingen vormen de context van mijn dagelijkse werk. Ik neem mezelf mee als instrument en bron.